Raka bett?

Raka bett?
Vad har vi att säga om det egentligen?
Är det svagare eller starkare?

Jag har för mej att en liten fågel viskade i mitt öra att dom sjukt bra..



Vad tycker ni?




Kommentarer
Postat av: Anonym

Mycket snällare mot hästens mun, tummen upp för det.

2010-12-03 @ 01:43:52
Postat av: sarakarlsson

Det beror ju på vad man har för häst!:). ett rakt bett trycker mer på tungan och mindre på lanerna. ett rakt bett ligger väldigt stilla i munnen och kan inte gå upp i gommen,(vissa tvådelade på vissa hästar kan ju gå upp i gommen) på en het häst som är orolig i munnen och inte vill suga tag i bettet. kan det vara jättebra att prova rakt bett, medans på en häst som är "stum" i munnen kan det vara väldigt tråkigt att rida på då man inte kan få ett rakt bett i rörelse. Jag tycker att man ska försöka att variera bett mellan rakt, tredelat & tvådelat så länge de passar hästen, så att de inte får tryck på samma ställen jämt!:)

2010-12-03 @ 13:16:14
URL: http://sarakarlsson91.blogspot.com
Postat av: sarakarlsson

sen kan det såklart vara så att det kan passa bra på en stum häst, och dåligt på en häst som e orolig i munnenb, de beror helt på varför dom inte är tillfreds med bettet. om de får tryck i gommen, är känsliga om tungan eller lanerna. alla hästar är ju olika. sedan kan det också vara andra problem i hästens mun som är otroligt vanliga! vargtänder, vassa kanter. det där med bett är en hel historia. själv rider jag på tredelat,tvådelat och rakt bett. jag använde rakt bett mycket mer förut, nästan hela tiden, så att hon skulle bli stadigare, nu när hon är stadigare fungerar hon bäst på tredelat eller tvådelat igen.:) (skriver lite väl myckeet jag vet, men hästens bett och mun är en hel vetenskap och jag tycker det är oerhört intressant)

2010-12-03 @ 13:24:21
URL: http://sarakarlsson91.blogspot.com
Postat av: Tazy

Sara: Ja jag finner det också som en bra grej men jag gillar verkligen inte tvådelade bett. :)

Men tredelade och raka tycker jag är bra :)

2010-12-03 @ 15:53:13
URL: http://ronnaryttarna.blogg.se/
Postat av: sarakarlsson

Jag har verkligen vart anti tvådelade bett till för ett tag sedan, då jag fick frågan varför inte tvådelat "jag har ridit alla mina hästar på vanligt tvådelat tränsbett, och aldrig fått problem! av en duktig hästlärare som ridit in massor av unghästar, och det fick mig att ändra mitt tänk lite! han sa nämligen väldigt bra saker! jag kommer att skriva om det i min blogg.

2010-12-05 @ 18:51:44
URL: http://sarakarlsson91.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0